Sosterin alueellisessa apuvälinekeskuksessa vaihdettiin sotainvalideille ja -veteraaneille sinivalkoisia rollaattoreja eli kävelytelineitä keskiviikkona 10.5.

Paljasjalkainen savonlinnalainen, sodassa lottana palvellut 97-vuotias Lahja Malm oli yksi veteraaneista, joka sai Sosterista uuden, sinivalkoiseen rollaattorin.

Kuva: Suvi Sikstus

Ylilääkäri Veikko Karvanen onnitteli Malmia uuden kävelytelineen johdosta ja kiitti häntä sodassa tehdystä työstä.
– Hyvä, että tämä on hiukan entistä kapeampi, sisällä liikkuessa tämä on parempi, Malm iloitsi uuden rollaattorin koosta.
Uuden rollaattorin kävi noutamassa myös Asta Salokannel. Apuvälinekeskuksen hoitaja Mirja-Riitta Turunen varmisti Salokanteleen kanssa, että kaikki säädöt ovat kohdallaan ja käyttö sujuu.
– Mukavalta tuntuu, sinivalkoinen on suurenmoinen asia, Salokannel sanoi.

Suomi 100-rollaattori on harvinainen väline

Sinivalkoisia rollaattoreja on juhlavuoden kunniaksi valmistettu vain rajattu määrä, 999 kappaletta, ja ne on numeroitu juoksevalla numerolla. Sosteri onnistui saamaan sinivalkoisia rollaatt​oreita haluamansa määrän.
– Tempauksen järjestämiseksi otimme yhteyttä kaikkiin alueen sotainvalideihin ja -veteraaneihin, joilla on apuvälinekeskuksesta rollaattori käytössä, Turunen Sosterista sanoo.
Kaikkiaan yhteyttä otettiin yhteensä noin 80 henkilöön, heistä lähes 50 innostui rollaattorin vaihtoon.
– Halusimme omalta osaltamme antaa tunnusta veteraaneille, ja kertoa, että arvostamme heidän panostustaan itsenäisen Suomen puolesta. Sinivalkoinen rollaattori on tunnustus, joka näkyy myös muille, Karvanen kertoo.

Sosterille terveisiä

Rollaattorin vaihdon jälkeen nautittiin kakkukahvit. Asta Salokanteleen kanssa apuvälikeskukseen saapunut Aili Pulkkinen kertoi terveisiä myös Sosterin hammashoidon väelle.
– Juuri tänään kävin Sosterissa hammaslääkärissä vuosihoidossa. Täällä on Suomen paras hammashoito! Oli niin mukava käynti ja uusi aikakin on jo taas varattu. Kukahan nyt tekisi sen papukaijamerkin, niin että minä voisin sen antaa! Pulkkinen sanoi.
Apuvälikeskuksessa vaihdetaan rollaattoreja vielä myös 16.5. ja 17.5. Niille, jotka eivät pääse paikalle, vaihto hoidetaan kotikäyntinä.

Katso myös Itä-Savo lehden juttu Suomi 100- rollaattoreista
Lisätietoja:
Mirja-Riitta Turunen, apuvälinekeskuksen hoitaja, p. 044 417 3965
Veikko Karvanen, ylilääkäri, p. 044 173 201
Teksti ja kuva: Suvi Sikstus